Ceny i notowania indyków – 15-21 marca 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z marca 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.545 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.689 zł/t, płacimy więc za nie o 1% więcej. W lutym brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,15 zł/kg, w centralnym – po 5,58 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,61 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,54 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,35 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 15.902 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.465 zł/t, czyli o 1% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.651 zł/t, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 5.266 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 11%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi