
0.0/5 (0 ocen)
Oceń artykuł!
8503
Ceny i notowania indyków – 16-22 listopada 2020 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z listopada 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.159 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 2%. Indyczki kosztują natomiast 4.095 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W październiku brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,13 zł/kg, w centralnym – po 4,21 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,23 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,24 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,18 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 11.880 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.604 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.564 zł/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.223 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi