Ceny i notowania indyków – 16-29 grudnia 2019 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z drugiej połowy grudnia 2019 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indyczek ustaliła się aktualnie na poziomie 5.724 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indory kosztują natomiast 6.026 zł/t, płacimy więc za nie o 1% więcej. W grudniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,80 zł/kg, w centralnym – po 5,78 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 6,26 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,95 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,84 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 3%, jej wartość wynosi więc 20.227 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.773 zł/t, czyli o 3% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.548 zł/t, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.450 zł/t, odnotowano zatem jej stagnację.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi