Ceny i notowania indyków – 17-23 sierpnia 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z sierpnia 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.269 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4.097 zł/t, płacimy więc za nie o 2% mniej. W lipcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,30 zł/kg, w centralnym – po 4,30 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,13 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,52 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,35 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 3%, jej wartość wynosi więc 12.382 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.347 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 6.842 zł/t, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.030 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 30%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi