Ceny i notowania indyków – 18-24 maja 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z maja 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.544 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4.344 zł/t, płacimy więc za nie o 2% mniej. W kwietniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,85 zł/kg, w centralnym – po 5,04 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,05 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,06 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,95 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 3%, jej wartość wynosi więc 13.835 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.774 zł/t, czyli o 1% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.520 zł/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.105 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi