Ceny i notowania indyków – 21 grudnia 2020 r. – 3 stycznia 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu grudnia 2020 r. i stycznia 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.227 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.148 zł/t, płacimy więc za nie o 2% więcej. W listopadzie brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,10 zł/kg, w centralnym – po 4,22 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,13 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,18 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,15 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 3%, jej wartość wynosi więc 12.542 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.713 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.603 zł/t, a więc o 10% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.457 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 6%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi