Ceny i notowania indyków – 22 kwietnia – 5 maja 2019 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu kwietnia i maja 2019 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.650 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.456 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W marcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,51 zł/kg, w centralnym – po 5,55 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,72 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,69 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,57 zł/kg.

Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka wzrosła w ciągu ostatnich dwóch tygodni o 4%, jej wartość wynosi więc 18.550 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.787 zł/t, czyli o 4% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.286 zł/t, a więc o 2% więcej niż dwa tygodnie temu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.070 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 1%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki