Ceny i notowania indyków – 23-29 marca 2020 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca marca 2020 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.583 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.348 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W lutym brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,46 zł/kg, w centralnym – po 5,50 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,51 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,70 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,53 zł/kg.

Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 18.712 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.403 zł/t, czyli o 2% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.275 zł/t, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.570 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki