Ceny i notowania indyków – 23-29 września 2019 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca września 2019 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indyczek ustaliła się aktualnie na poziomie 5.712 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 1%. Indory kosztują natomiast 5.932 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W sierpniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,71 zł/kg, w centralnym – po 5,61 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,60 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,69 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,68 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 21.693 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.921 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.464 zł/t, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.555 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi