Ceny i notowania indyków – 25-31 maja 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z końca maja 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.482 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4.327 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W maju brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,41 zł/kg, w centralnym – po 4,49 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,50 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,65 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,48 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 13.509 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.790 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.459 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.211 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi