Ceny i notowania indyków – 25 listopada – 1 grudnia 2019 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu listopada i grudnia 2019 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indyczek ustaliła się aktualnie na poziomie 5.696 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indory kosztują natomiast 5.904 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W listopadzie brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,85 zł/kg, w centralnym – po 5,81 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 6,05 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,93 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,86 zł/kg.

Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 20.714 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.583 zł/t, czyli o 9% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.259 zł/t, a więc o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.476 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 1%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki