Ceny i notowania indyków – 26 kwietnia – 2 maja 2021 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu kwietnia i maja 2021 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.901 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5.926 zł/t, płacimy więc za nie o 1% więcej. W kwietniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,69 zł/kg, w centralnym – po 5,83 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,95 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,88 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,79 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 17.238 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.976 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.649 zł/t, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 6.317 zł/t, odnotowano zatem jej spadek o 1%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki