Ceny i notowania indyków – 26 lipca – 1 sierpnia 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu lipca i sierpnia 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.433 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 3%. Indyczki kosztują natomiast 5.385 zł/t, płacimy więc za nie o 3% mniej. W lipcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,67 zł/kg, w centralnym – po 5,68 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,56 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,80 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,71 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 16.155 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 7.026 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.100 zł/t, a więc o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 5.568 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 4%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi