Ceny i notowania indyków – 29 czerwca – 5 lipca 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu czerwca i lipca 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.527 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.256 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W czerwcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,37 zł/kg, w centralnym – po 4,34 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,41 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,55 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,41 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 13.275 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.732 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.316 zł/t, a więc o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.144 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 6%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi