Ceny i notowania indyków – 29 lipca – 4 sierpnia 2019 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu lipca i sierpnia 2019 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.779 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5.539 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W czerwcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,61 zł/kg, w centralnym – po 5,55 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,65 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,71 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,63 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 20.094 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.129 zł/t, czyli o 9% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.068 zł/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.439 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 3%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi