Ceny i notowania indyków – 3-9 maja 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z maja 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.973 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 6.124 zł/t, płacimy więc za nie o 3% więcej. W kwietniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,69 zł/kg, w centralnym – po 5,83 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,95 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,88 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,79 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka nie uległa w ciągu minionego tygodnia znaczącym wahaniom, jej wartość wynosi więc 17.245 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 7.138 zł/t, czyli o 2% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 11.735 zł/t, a więc o 10% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 6.697 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 6%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi