Ceny i notowania indyków – 31 grudnia 2018 r. – 6 stycznia 2019 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu grudnia 2018 r. i stycznia 2019 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.769,8 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5.450,9 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W grudniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,71 zł/kg, w centralnym – po 5,52 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,68 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,72 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,65 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 2%, jej wartość wynosi więc 17.174 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.513 zł/t, czyli o 3% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.285 zł/t, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.089 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi