Ceny i notowania indyków – 31 sierpnia – 6 września 2020 r.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu sierpnia i września 2020 r.

Ceny skupu indyków
 
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.286 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4.107 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W sierpniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,20 zł/kg, w centralnym – po 4,21 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,13 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,32 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,23 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
 
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 4%, jej wartość wynosi więc 12.861 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.575 zł/t, czyli o 4% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 6.910 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.044 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 10%.
 
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Indyki

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki