Ceny i notowania indyków – 5-11 października 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z października 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.283 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 2%. Indyczki kosztują natomiast 4.095 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. We wrześniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,14 zł/kg, w centralnym – po 4,17 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 4,08 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 4,21 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,16 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 3%, jej wartość wynosi więc 12.219 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4.545 zł/t, czyli o 1% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 7.375 zł/t, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.105 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 8%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi