Ceny i notowania indyków – 6-12 stycznia 2020 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków ze stycznia 2020 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indyczek ustaliła się aktualnie na poziomie 5.623 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indory kosztują natomiast 5.760 zł/t, płacimy więc za nie o 2% mniej. W grudniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,80 zł/kg, w centralnym – po 5,78 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 6,26 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,95 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,84 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 20.162 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.811 zł/t, czyli o 4% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.174 zł/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 5.253 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 0%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi