Ceny i notowania mleka – 22 kwietnia – 5 maja 2019 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z przełomu kwietnia i maja 2019 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc marzec wyniosła 139,2 zł/100 kg, odnotowano zatem jej stagnację w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca wzrósł o 2%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1720 zł/100 kg, w ciągu ostatnich dwóch tygodni odnotowano więc jej zastój. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego spadła o 1% i ustaliła się na poziomie 1839 zł/100 kg. O 2% wzrosła cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 792 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 1150 zł/100 kg, jego cena uległa zatem stagnacji. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1266 zł, czyli tyle samo, co dwa tygodnie temu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1295 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
Do końca lutego 2019 r. importowaliśmy 31.069 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 24.101 tys. EUR (103.279 tys. PLN), 3.382 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 17.761 tys. EUR (76.116 tys. PLN) oraz 16.310 t serów i twarogów o łącznej wartości 59.189 tys. EUR (253.660 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w lutym 2019 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 116.657 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 61.473 tys. EUR (263.450 tys. PLN), 10.608 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 46.700 tys. EUR (200.140 tys. PLN) oraz 40.160 t serów i twarogów o łącznej wartości 121.732 tys. EUR (521.695 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi