Ceny i notowania mleka – 26 października – 1 listopada 2020 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z przełomu października i listopada 2020 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc wrzesień wyniosła 140,3 zł/100 kg, odnotowano zatem jej wzrost o 3% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca wzrósł o 6%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.593 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej wzrostu o 4%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego spadła o 1% i ustaliła się na poziomie 1.759 zł/100 kg. W tym tygodniu o 2% wzrosła też cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 937 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 1.160 zł/100 kg, jego cena uległa zatem stagnacji. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1400 zł, czyli o 1% więcej niż w zeszłym tygodniu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1373 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
Do końca sierpnia 2020 r. importowaliśmy 117.789 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 91.985 tys., 11.033 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 46.081 tys. EUR oraz 63.620 t serów i twarogów o łącznej wartości 242.890 tys. EUR.
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął na koniec sierpnia 2020 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 554.494 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 270.134 tys. EUR, 43.351 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 147.376 tys. EUR oraz 174.638 t serów i twarogów o łącznej wartości 541.762 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi