Ceny i notowania papryki czerwonej – 16-20 lutego 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z lutego 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 7,97 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 3%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 3% i wynosi aktualnie 9,03 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 6-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 20%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 8,85-9,75 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 8,00-8,40 zł/kg, w Bydgoszczy po 7,00-9,00 zł/kg, a w Rzeszowie i we Wrocławiu po 8,00-9,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi