
Ceny i notowania papryki czerwonej – 18-28 października 2021 r.

Ile kosztuje polska papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z października 2021 r.
Zmiany cen hurtowych
Polska papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 4,87 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 4%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 2% i wynosi aktualnie 5,53 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 19-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz wzrost jej ceny maksymalnej o 12%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,00-5,50 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 6,20 zł/kg, w Bydgoszczy po 4,00-4,50 zł/kg, w Łodzi zaś po 3,60-6,00 zł/kg. W Poznaniu paprykę czerwoną kupujemy po 5,00-6,00 zł/kg, w Kaliszu po 5,50-5,80 zł/kg, w Sandomierzu po 4,00-4,40 zł/kg, w Rzeszowie po 6,00-6,50 zł/kg, w Szczecinie po 5,40 zł/kg, a we Wrocławiu – po 5,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi