Ceny i notowania papryki czerwonej – 22 czerwca – 2 lipca 2020 r.
Ile kosztuje papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu czerwca i lipca 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 7,72 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 3%. Jego cena maksymalna również spadła o 3% i wynosi aktualnie 8,72 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 15-procentowy spadek ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz spadek jej ceny maksymalnej o 16%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 5,00-7,00 zł/kg. W Poznaniu sprzedaje się ją po 7,60-8,60 zł/kg, w Bydgoszczy po 7,00-9,00 zł/kg, w Sandomierzu po 8,00 zł/kg, a w Szczecinie – po 7,80-8,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi