Ceny i notowania papryki czerwonej – 24-30 kwietnia 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z końca kwietnia 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 18,17 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 2%. Jego cena maksymalna spadła natomiast o 14% i wynosi aktualnie 19,00 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 92-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 58%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 11,00-12,00 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 19,00-20,00 zł/kg, w Poznaniu po 18,00-19,00 zł/kg, w Łodzi po 14,00-18,00 zł/kg, w Rzeszowie po 24,00-26,00 zł/kg, w Sandomierzu po 18,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 19,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi