Ceny i notowania papryki czerwonej – 24-30 stycznia 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z końca stycznia 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 7,68 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 2%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 4% i wynosi aktualnie 8,77 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 10-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 25%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 7,50-9,00 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 8,00-8,60 zł/kg, w Bydgoszczy po 7,00-9,00 zł/kg, w Poznaniu po 7,60-9,00 zł/kg, w Rzeszowie po 8,00-9,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 8,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi