Ceny i notowania papryki czerwonej – 29 czerwca – 9 lipca 2020 r.
Ile kosztuje polska papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu czerwca i lipca 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Krajowa papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 5,62 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 21%. Jego cena maksymalna spadła natomiast o 15% i wynosi aktualnie 6,87 zł/kg.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,00-6,00 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 6,20-8,00 zł/kg, w Bydgoszczy po 7,00-9,00 zł/kg, w Poznaniu po 7,00-8,00 zł/kg, w Radomiu po 3,00-3,20 zł/kg, a w Sandomierzu po 6,50-7,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi