Ceny i notowania papryki czerwonej – 30 kwietnia – 7 maja 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z przełomu kwietnia i maja 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 13,17 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 28%. Jego cena maksymalna spadła natomiast o 21% i wynosi aktualnie 15,10 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 5-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 2%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 11,00-13,00 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 13,00-15,00 zł/kg, w Poznaniu po 12,00-13,60 zł/kg, w Sandomierzu po 10,00-14,00 zł/kg, w Rzeszowie po 14,00-16,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 19,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi