Ceny i notowania papryki czerwonej – 8-14 listopada 2019 r.
Ile kosztują krajowa i zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z listopada 2019 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 5,20 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 6%. Jego cena maksymalna wzrosła natomiast o 5% i wynosi aktualnie 6,17 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 4-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 23%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Polska papryka czerwona kosztuje w Broniszach 5,00-6,50 zł/kg, w Bydgoszczy 3,20-3,66 zł/kg, w Lublinie 4,40-6,40 zł/kg, w Łodzi 3,00-6,00 zł/kg, w Poznaniu natomiast 5,40-7,00 zł/kg. Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 6,00-7,50 zł/kg. W Poznaniu sprzedaje się ją po 5,60-7,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 4,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi