Ceny i notowania papryki czerwonej – 9-19 listopada 2020 r.
Ile kosztuje krajowa papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z listopada 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Polska papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 4,22 zł/kg, koszt kilograma surowca spadł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 6%. Jego cena maksymalna spadła natomiast o 4% i wynosi aktualnie 5,43 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano stagnację ceny minimalnej krajowej papryki czerwonej oraz wzrost jej ceny maksymalnej o 2%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Krajowa papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 4,50-6,00 zł/kg. W Kaliszu sprzedaje się ją po 4,40-4,60 zł/kg, w Łodzi po 3,00-6,40 zł/kg, w Poznaniu po 5,40-6,60 zł/kg, w Rzeszowie po 3,00-4,00 zł/kg, a we Wrocławiu – po 5,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi