Ceny i notowania papryki czerwonej – 9-19 marca 2020 r.
Ile kosztuje zagraniczna papryka czerwona na największych polskich rynkach rolno-spożywczych? Jak zmieniały się w ostatnim czasie jej minimalne i maksymalne ceny hurtowe? Przedstawiamy ceny i notowania papryki czerwonej z marca 2020 r.
Zmiany cen hurtowych
Zagraniczna papryka czerwona osiągnęła w ostatnich dniach cenę minimalną równą 8,50 zł/kg, koszt kilograma surowca wzrósł zatem w porównaniu do poprzedniego notowania o 10%. Jego cena maksymalna również wzrosła o 10% i wynosi aktualnie 10,43 zł/kg. W skali miesiąca zaobserwowano 7-procentowy wzrost ceny minimalnej papryki czerwonej pochodzącej z importu oraz podwyżkę jej ceny maksymalnej o 31%.
Najwyższe i najniższe ceny na rynkach hurtowych
Importowana papryka czerwona jest dostępna w sprzedaży na rynku w Broniszach, gdzie kosztuje 10,00-14,00 zł/kg. W Lublinie sprzedaje się ją po 12,00 zł/kg, w Bydgoszczy po 8,00-10,60 zł/kg, w Poznaniu po 9,00-10,00 zł/kg, w Rzeszowie po 8,00-9,00 zł/kg, a w Sandomierzu – po 9,00-10,00 zł/kg.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi