Ceny i notowania pszenicy – 20-26 kwietnia 2020 r.
Jak kształtowały się ceny pszenicy w krajowych przedsiębiorstwach i na polskich targowiskach? Gdzie w Polsce można było kupić ją najtaniej, gdzie kosztowała najwięcej? Przedstawiamy ceny i notowania pszenicy z kwietnia 2020 r.
Roczne zmiany cen w przedsiębiorstwach
Za pszenicę konsumpcyjną przedsiębiorcy płacili w tym tygodniu 826 zł/t, za paszową natomiast – 827 zł/t. Zmiany cen pszenicy w przedsiębiorstwach w stosunku do 2019r. kształtowały się zatem następująco: cena pszenicy konsumpcyjnej wzrosła o 1%, podczas gdy cena pszenicy paszowej wzrosła o 2%.
Tygodniowe zmiany cen w przedsiębiorstwach
Średnica cena pszenicy konsumpcyjnej, oferowana dostawcom przez przedsiębiorców 2020-04-26, wyniosła 826 zł/t, co oznacza, że w ciągu tygodnia wzrosła o 3%. Pszenicę paszową przedsiębiorcy skupowali w tym dniu po 827 zł/t, jej cena wzrosła więc o 4%.
Ceny na polskich targowiskach
2020-04-26 na targowiskach w Polsce płacono za pszenicę średnio 870 zł/t. Cena minimalna pszenicy ukształtowała się na poziomie 700 zł/t, a cena maksymalna surowca wynosi aktualnie 1000 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny w województwach
W tym tygodniu pszenicę najtaniej można było kupić w województwie: Lubelskie, gdzie kosztowała 800 zł/t. Najwyższą cenę osiągnęła z kolei w województwie: Śląskie, gdzie za tonę surowca trzeba było zapłacić 953 zł.
Najwyższe i najniższe ceny w poszczególnych miejscowościach
Powyższe zmiany znalazły odzwierciedlenie na targowiskach w różnych rejonach Polski. Najniższą cenę pszenicy odnotowano na targowisku: Przytyk (Mazowieckie), gdzie kosztowała 700 zł/t. Najdrożej sprzedawano ją na targowisku: Racibórz (Śląskie), gdzie koszt jednej tony wyniósł 1000 zł.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi