Ceny i notowania pszenicy – 30 marca – 5 kwietnia 2020 r.
Jak kształtowały się ceny pszenicy w krajowych przedsiębiorstwach? Gdzie w Polsce można było kupić ją najtaniej, gdzie kosztowała najwięcej? Przedstawiamy ceny i notowania pszenicy z przełomu marca i kwietnia 2020 r.
Roczne zmiany cen w przedsiębiorstwach
Za pszenicę konsumpcyjną przedsiębiorcy płacili w tym tygodniu 793 zł/t, za paszową natomiast – 799 zł/t. Zmiany cen pszenicy w przedsiębiorstwach w stosunku do 2019r. kształtowały się zatem następująco: cena pszenicy konsumpcyjnej spadła o 1%, podczas gdy cena pszenicy paszowej spadła o 1%.
Tygodniowe zmiany cen w przedsiębiorstwach
Średnica cena pszenicy konsumpcyjnej, oferowana dostawcom przez przedsiębiorców 05.04.2020, wyniosła 793 zł/t, co oznacza, że w ciągu tygodnia nie odnotowano jej zmiany. Pszenicę paszową przedsiębiorcy skupowali w tym dniu po 799 zł/t, jej cena wzrosła więc o 2%.
Najwyższe i najniższe ceny w województwach
W tym tygodniu pszenicę najtaniej można było kupić w województwie: Małopolskie, gdzie kosztowała 773 zł/t. Najwyższą cenę osiągnęła z kolei w województwie: Śląskie, gdzie za tonę surowca trzeba było zapłacić 950 zł.
Najwyższe i najniższe ceny w poszczególnych miejscowościach
Powyższe zmiany znalazły odzwierciedlenie na targowiskach w różnych rejonach Polski. Najniższą cenę pszenicy odnotowano na targowisku: Proszowice (Małopolskie), gdzie kosztowała 670 zł/t. Najdrożej sprzedawano ją na targowiskach: Racibórz (Śląskie) oraz Czarnków i Śmigiel (Wielkopolskie), gdzie koszt jednej tony wyniósł 1000 zł.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi