Ceny i notowania wieprzowiny – 10-16 maja 2021 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny w maju 2021 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 16.05.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,11 zł/kg (region północny), 5,14 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,05 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,05 zł/kg (region zachodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.646 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy E: 6.551 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy U: 6.223 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy R: 5.863 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy O: 4.975 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

16.05.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.290 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.515 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 02.05.2021, czyli 17.575 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 5% więcej niż tydzień temu, czyli 13.313 zł/t.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Wieprzowina

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki