Ceny i notowania wieprzowiny – 12-18 października 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z października 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 18.10.2020, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,46 zł/kg (region północny), 4,45 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,46 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,36 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.776 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.695 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.342 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.950 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 3.911 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), a dla klasy P: 3.994 zł/t (tygodniowy spadek o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
18.10.2020 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.529 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.666 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 3% i kosztowała 18.530 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.814 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
10-18-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 243,33 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do 10-11-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 215,00 zł/szt. (o 43% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 285,00 zł/szt. (wzrost o 5%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi