Ceny i notowania wieprzowiny – 13-19 lipca 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lipca 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2020-07-19, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,76 zł/kg (region północny), 4,56 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,53 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,47 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.984 zł/t (tygodniowy spadek o 6%), dla klasy E: 5.871 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy U: 5.469 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy R: 5.125 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy O: 4.262 zł/t (tygodniowy spadek o 12%), a dla klasy P: 4.206 zł/t (tygodniowy spadek o 16%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2020-07-19 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 7% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.786 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.953,6 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 3% i kosztowała 18.208,8 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 5% mniej niż tydzień temu, czyli 12.488,4 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
07-19-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 252,00 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 1% w porównaniu do 07-12-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 210,00 zł/szt. (o 5% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 300,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi