Ceny i notowania wieprzowiny – 15-21 lipca 2019 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lipca 2019 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2019-07-21, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,60 zł/kg (region północny), 5,55 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,59 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,55 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.251 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy E: 7.157 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy U: 6.815 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy R: 6.440 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy O: 5.965 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), a dla klasy P: 5.567 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2019-07-21 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.099 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.242 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2019-07-21, czyli 18.601 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.501 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
2019-07-21 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 205,60 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 6% w porównaniu do 2019-07-14. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 170,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 270,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi