Ceny i notowania wieprzowiny – 19-25 kwietnia 2021 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z kwietnia 2021 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 25.04.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,24 zł/kg (region północny), 5,21 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,18 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,19 zł/kg (region zachodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.792 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 6.698 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 6.364 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 6.004 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 5.272 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 5.288 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

25.04.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.540 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.814 zł/t, czyli o 3% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 9% i kosztowała 17.498 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 4% więcej niż tydzień temu, czyli 12.595 zł/t.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Wieprzowina

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki