Ceny i notowania wieprzowiny – 19-25 listopada 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z listopada 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-11-25, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,25 zł/kg (region północny), 4,34 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,22 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,16 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.608 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.487 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.136 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.790 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.268 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 3.654 zł/t (tygodniowy spadek o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-11-25 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.393 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.334 zł/t, czyli o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 4% i kosztowała 17.420 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% mniej niż tydzień temu, czyli 10.666 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
11-25-18 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 165,89 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 11-18-18. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 110,00 zł/szt. (o 12% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 235,00 zł/szt. (wzrost o 14%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi