Ceny i notowania wieprzowiny – 20-26 lipca 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lipca 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 26.07.2020, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,00 zł/kg (region północny), 4,86 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,95 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,78 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.382 zł/t (tygodniowy wzrost o 6%), dla klasy E: 6.261 zł/t (tygodniowy wzrost o 6%), dla klasy U: 5.876 zł/t (tygodniowy wzrost o 7%), dla klasy R: 5.463 zł/t (tygodniowy wzrost o 6%), dla klasy O: 4.360 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 3.948 zł/t (tygodniowy spadek o 6%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
26.07.2020 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 3% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.995 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.214 zł/t, czyli o 2% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 26.07.2020, czyli 18.199 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% więcej niż tydzień temu, czyli 12.819 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
07-26-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 258,83 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 2% w porównaniu do 07-19-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 175,00 zł/szt. (o 16% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 320,00 zł/szt. (wzrost o 6%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi