Ceny i notowania wieprzowiny – 20-26 stycznia 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny ze stycznia 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2020-01-26, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,81 zł/kg (region północny), 5,78 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,77 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,69 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.504 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 7.411 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 7.036 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 6.650 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 5.866 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), a dla klasy P: 5.587 zł/t (tygodniowy spadek o 5%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2020-01-26 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.427 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.101 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2020-01-26, czyli 20.470 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 12.942 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
01-26-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 245,50 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 3% w porównaniu do 01-19-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 194,00 zł/szt. (o 1% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 320,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi