Ceny i notowania wieprzowiny – 22-28 lutego 2021 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2021 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2021-02-28, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,65 zł/kg (region północny), 4,75 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,55 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,65 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.087 zł/t (tygodniowy wzrost o 7%), dla klasy E: 6.022 zł/t (tygodniowy wzrost o 8%), dla klasy U: 5.709 zł/t (tygodniowy wzrost o 8%), dla klasy R: 5.351 zł/t (tygodniowy wzrost o 9%), dla klasy O: 4.466 zł/t (tygodniowy wzrost o 10%), a dla klasy P: 4.317 zł/t (tygodniowy wzrost o 20%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2021-02-28 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 6% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.632 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.705 zł/t, czyli o 5% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 6% i kosztowała 18.330 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% więcej niż tydzień temu, czyli 11.726 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
02-28-21 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 180,00 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 02-21-21. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 200,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi