Ceny i notowania wieprzowiny – 23-29 lipca 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z końca lipca 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-07-29, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,57 zł/kg (region zachodni), 4,67 zł/kg (region północny), 4,64 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,64 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.158 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy E: 6.076 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy U: 5.717 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy R: 5.337 zł/t (spadek o 2%), dla klasy O: 4.763 zł/t (tygodniowy spadek o 6%), a dla klasy P: 4.477 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-07-29 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6 731 zł/t. Kiełbasę toruńską producenci sprzedawali średnio po 10 277 zł/t, czyli po cenie o 1% niższej niż w zeszłym tygodniu. Schab środkowy z kością kosztował tyle samo, co w zeszłym tygodniu, czyli 11 398 zł/t. Za szynkę gotowaną płaciliśmy z kolei o 5% więcej niż w minionym tygodniu, czyli 18 277 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi