Ceny i notowania wieprzowiny – 23-29 marca 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z końca marca 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2020-03-29, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 6,19 zł/kg (region północny), 6,20 zł/kg (region środkowo-wschodni), 6,15 zł/kg (region południowo-wschodni) i 6,15 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 8.056 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 7.941 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 7.573 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 7.192 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 6.256 zł/t (tygodniowy spadek o 4%), a dla klasy P: 6.137 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2020-03-29 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 9.072 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 13.084 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2020-03-22, czyli 20.194 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% mniej niż tydzień temu, czyli 12.949 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
03-29-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 230,00 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 19% w porównaniu do 03-22-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 200,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 260,00 zł/szt. (spadek o 35%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi