Ceny i notowania wieprzowiny – 25 listopada – 1 grudnia 2019 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu listopada i grudnia 2019 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2019-12-01, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 6,07 zł/kg (region północny), 6,09 zł/kg (region środkowo-wschodni), 6,10 zł/kg (region południowo-wschodni) i 6,06 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.957 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy E: 7.822 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy U: 7.462 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy R: 7.112 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy O: 6.223 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 5.933 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2019-12-01 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 3% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 9.067 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.243 zł/t, czyli o 7% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 1% i kosztowała 19.396 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 4% więcej niż tydzień temu, czyli 12.606 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
12-01-19 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 244,29 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 2% w porównaniu do 11-24-19. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 193,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 300,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi