Ceny i notowania wieprzowiny – 26 kwietnia – 2 maja 2021 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu kwietnia i maja 2021 r.
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.555 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy E: 6.480 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy U: 6.127 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy R: 5.727 zł/t (tygodniowy spadek o 4%), dla klasy O: 4.889 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), a dla klasy P: 5.194 zł/t (tygodniowy spadek o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
02.05.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 3% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.303 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.515 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 02.05.2021, czyli 17.575 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 5% więcej niż tydzień temu, czyli 13.313 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi