Ceny i notowania wieprzowiny – 27 kwietnia – 3 maja 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu kwietnia i maja 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 03.05.2020, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,56 zł/kg (region północny), 5,49 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,46 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,44 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.159 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy E: 7.049 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy U: 6.679 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy R: 6.269 zł/t (tygodniowy spadek o 7%), dla klasy O: 5.336 zł/t (tygodniowy spadek o 11%), a dla klasy P: 5.254 zł/t (tygodniowy spadek o 15%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
03.05.2020 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 5% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.244 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.580 zł/t, czyli o 3% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 2% i kosztowała 20.735 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% mniej niż tydzień temu, czyli 13.528 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
05-03-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 268,00 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 12% w porównaniu do 04-26-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 224,00 zł/szt. (o 12% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 300,00 zł/szt. (wzrost o 7%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi