Ceny i notowania wieprzowiny – 3-9 czerwca 2019 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z czerwca 2019 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2019-06-09, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,81 zł/kg (region północny), 5,87 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,78 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,75 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.599 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 7.466 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 7.107 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 6.725 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 6.153 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 5.891 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2019-06-09 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.381 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.812 zł/t, czyli o 4% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 2% i kosztowała 19.908 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.610 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
06-09-19 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 222,75 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 4% w porównaniu do 06-02-19. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 152,00 zł/szt. (o 8% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 275,00 zł/szt. (spadek o 15%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi