Ceny i notowania wieprzowiny – 3-9 lutego 2020 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2020 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2020-02-09, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 6,07 zł/kg (region północny), 6,12 zł/kg (region środkowo-wschodni), 6,07 zł/kg (region południowo-wschodni) i 6,02 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.896 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy E: 7.805 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy U: 7.471 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy R: 7.080 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy O: 6.181 zł/t (tygodniowy wzrost o 5%), a dla klasy P: 6.228 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2020-02-09 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.660 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.157 zł/t, czyli o 5% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 3% i kosztowała 20.281 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% mniej niż tydzień temu, czyli 11.648 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
02-09-20 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 246,75 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 02-02-20. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 194,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 325,00 zł/szt. (wzrost o 1%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi